Hållbar utveckling

Fabrikörerna tillverkar årets Bokmässekasse som presenteras längre fram i vår

Hej Emma Persson, vilka är Fabrikörerna?
– Fabrikörerna är en syfabrik som syr och tränar svenska samtidigt. Vi syr profilprodukter, väskor, kapell m.m. och samtidigt som vi syr tränar vi svenska med nyanlända och andra personer som står utanför arbetsmarknaden. De flesta av oss är själva nya svenskar med sömnadskompetens från våra hemländer och vi vet att språket kan vara en stor barriär för att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Genom att träna svenska samtidigt som vi arbetar skapar vi en naturlig introduktion till arbetsmarknaden. Fabrikörerna brinner också för att öka den svenska sömnadsproduktionen och vill såklart att fler företag ska få upp ögonen för alla fördelar med att producera i Sverige.

Och vem är du?
– Jag jobbar med design och affärsutveckling på Fabrikörerna. Jag är utbildad modedesigner och har alltid arbetat för en hållbar textilindustri, d.v.s. med miljöfrågor och för arbetares rättigheter i producerande länder. De senaste åren har mitt fokus varit på den svenska textilindustrin.

Hur ser Fabrikörerna på samarbetet med Bokmässan?
– Vi är superglada för det här samarbetet och tycker det är kul att Bokmässan har valt en ännu mer hållbar tygkasse i år. Både sydd och tryckt i Sverige på ett socialt hållbart sätt och av ekologisk bomull som är odlad och producerad på ett rättvist sätt. Det kan inte bli bättre!

Vilken bok läser du just nu?
– Just nu läser jag Arv och miljö av Vigdis Hjort.

Emma Persson syns på fotot längst till vänster.

Hämtat ur Bokmässans nyhetsbrev 24 april 2020

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.