Hållbara Julklappstips

Använda jeans blir nya kläder

Vi vuxna behöver lära oss hur vi konsumerar hållbart.

När vi kan det finns det hopp för en hållbar framtid för kommande generationer. Då först kan våra barn och barnbarn förstå att vi inte kan låna av framtiden när vi handlar.

Det är enkelt, spar tid och är roligt att handla efter behov. Visst är det vi själva som vet vad vi behöver inte tillverkarna.

Julklappstips Nr 1 Behöver personen jag köper denna julklapp till detta? Om inte köp det inte.

Julklappstips Nr 2 Släpp loss fantasin vad gör oss glada? En sak eller en upplevelse? Blir jag 3 gånger så glad för tre saker av låg kvalitet jämfört med en sak bra kvalitet?

Julklappstips Nr 3 Dina val gör skillnad! När du väljer ekologiska och miljömärkta kläder/textilier minskar belastningen på miljön, på din kropp och människor i tillverkningsindustrin får en bättre hälsa och arbetsmiljö.

Så hållbar konsumtion handlar om behov och kvalitet -köp miljömärkta kläder som kan användas i 2:a, 3:e, 4:e och 5:e hand. Köper du ett t.ex. ett klädesplagg i 5:e hand har du gjort ett Femstjärnigt *****köp. Det finns så många fördelar t.ex. du spar på dina pengar, miljön, naturresurserna och i många fall går pengarna till hjälporganisationer som i sin tur hjälper behövande.

Jag gillar Röda Korset nya klädpolicy t.ex. handlar det om att återanvända klädberget det omvandlas till pengar som kan stimulera tillverkningsindustrin i de länder som är behov av hjälp. Istället för att skänka kläder som slår ut landets egen textiltillverkning!

Jag såg delar av resultatet från Röda Korsets workshop på Sy festivalen i Borås, det är hur kreativ som helst, ett par utslitna jeans blir en väska, ett förkläde mm. Se bilden ovan från mässan.

Har du hållbara Julklappstips? Dela gärna med dig i kommentarer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 svar på “Hållbara Julklappstips”

 1. Kristina Lundin

  Jag håller i princip med. Framförallt tror jag att vi måste betala mer för kläderna och köpa kläder av högre kvalitet. Då kommer vi att köpa färre plagg som håller längre och vi kan betala anständiga löner till de som tillverkar dem. Ett problem jag brottas med när det gäller det resonemanget är; om vi köper färre plagg blir det färre arbetstillfällen i de allra fattigaste länderna som syr våra kläder. Hur löser man det?

  Svara
  • Annika

   Hej Kristin,
   Tack för dina kloka tankar men det måste gå att lösa.

   Här är lite om mina tankar:
   Om kläderna skall tillverkas med högre kvalitet kommer det ta längre tid att sy dem. Om inte ekonomin styr så kan dessa människor få levnadslön, normala arbetstider och arbetsförhållanden. Samma gäller i ekologisk odling, det behövs mer människor när man odlar utan kemikalier så där blir det fler arbetstillfällen. Om plagget ska betala sin hela kostnad från jord till jord skall kostnaden för plagget höjas till den nivån.

   Jag har dålig koll på olika producenters tidskalkyl, på vad sömnadslönen är för att sy t.ex. en skjorta men säg att det får ta fyra gånger så lång tid (om vi ser på de som måste producera på mest pressade tiden/plagg) innebär det fyra arbetstillfällen istället för idag ett.

   Ytterligare vinster är att istället för att fyra plagg produceras, blir det ett plagg så då spar vi på naturresurserna. Att redesigna, ändra och laga skulle kunna öppna möjligheter för fler företagsamma människor att starta företag.
   Då blir det dessutom mindre som kastas, skänks eller återvinns det är också vinster för miljön.

   Jag är inte ekonom annars hade det var kul att göra en kalkyl på det.
   Det finns flera som tänkt till på att det är ohållbarheten i dagens ekonomi.

   Kolla gärna in Prosperity without growth http://www.youtube.com/watch?v=hXCQxNJuym4.

   Peter Wolfhagen
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2163&artikel=5352096
   sverigesradio.se och
   You tube Bubbles of Growth http://www.youtube.com/watch?v=J8X_Lb2i6GU

   Vad tror du om mina tankar?
   GOD JUL Annika

   Svara